De rijke historie van chocolade

Chocolade is geliefd bij velen, maar heeft ook een rijke geschiedenis, wist u dat? Het blijkt dat chocolade op een oude handelsroute ligt die zich uitstrekt van de kust van China tot in de Noord-Syrische woestijn. Heel anders dan nu Sinterklaas chocolade bestellen ging chocolade via de handelsroute, bekend als de Zijderoute, die was van groot belang voor de expansie van handel, cultuur en goederen over de hele wereld. Als opkomende macht in het Middellandse Zeegebied tijdens de Middeleeuwen beleefde Spanje zijn gouden chocoladetijd, die duurde van het begin van de vijftiende eeuw tot ongeveer de zestiende.

Hoe Spanje capituleerde op chocolade

 Spanje dreef geen handel met het verre oosten zoals de Portugezen, maar een aantal plaatselijke bewoners van Spanje hebben lange tijd een band gehad met het Midden-Oosten, en velen onderhouden nog steeds een relatie met de handelaars uit die regio. Deze handelaren handelen in goederen zoals specerijen, dadels, olijfolie, wijn, goud, chocolade, en andere goederen. Wat ik bijzonder interessant vond, was dat niet alleen chocoladedranken werden gebruikt als ruilmiddel, en kostbare goederen over en weer werden verhandeld, maar dat chocolade ook werd gebruikt om zijn culinaire eigenschappen uit te breiden. Cacao werd bijvoorbeeld gebruikt om lepra te behandelen.

Religie en chocolade gaan ver terug

 Bovendien, vanwege de religieuze overtuigingen van de mensen in het Midden-Oosten, zou het consumeren van chocolade een persoon helpen om geestelijk in evenwicht te blijven. Chocolade werd geconsumeerd door alle lagen van de bevolking en door koningshuizen, en heeft ook vandaag nog vele magische en mystieke eigenschappen.

Tijdens het imperialisme werd chocolade veel minder belangrijk en werd het een duur product dat alleen door rijke mensen werd geconsumeerd. In het Victoriaanse tijdperk werd chocolade geassocieerd met plezier en verwennerij, en wie chocolade consumeerde, deed dat met overvloed. Dit maakte chocolade een minder populair product, want het is niet bedoeld om er zo veel van te eten dat je er ongezond van wordt. Omdat chocolade helende eigenschappen heeft, is het handig om het niet in overvloed te consumeren.