Hoe vegan zijn de planeet gaat redden

Dat de wereld, het klimaat en het milieu veranderen is algemeen bekend. Het is ook duidelijk dat er wat aan gedaan moet worden om catastrofale gevolgen te voorkomen. Steeds meer mensen worden vegan en kopen hun producten bij een vegan shop. Maar is vegan gaan wel echt de oplossing voor de planeet? Die vraag wordt in deze blog beantwoord.  

Welke impact vlees en melk op het milieu hebben 

Je hebt waarschijnlijk op het nieuws gehoord dat vlees eten slecht is voor het klimaat, maar vegan worden is om verschillende redenen goed voor het milieu. De productie van dierlijke producten vereist enorm veel grondstoffen zoals water, land en voer. Maar daarbij levert het ook vervuilend afval op, zoals mest. Dit alles samen zorgt op grote schaal voor een enorme impact op het milieu. Voor het produceren van vlees en melk is veel water nodig. Dieren hebben niet alleen drinken nodig, er is ook water nodig om voer te verbouwen. Daarnaast wordt er ook water gebruikt om dieren en stallen te wassen, melk en vlees te koelen en slachthuizen schoon te maken. Er is dus gemiddeld 2350 liter water nodig om één hamburger te maken. Voor een liter melk is 1050 liter water nodig. Het vereist dus een enorme hoeveelheid water, en dan heb je er niet eens zoveel vlees of melk voor. Dit is een enorme verspilling want je maakt al een sojaburger van 158 liter water en een liter sojamelk van 297 liter water. Dus door voor groente of gewoon een ander plantaardig voedsel te kiezen, kun je veel water besparen. 

Helpt het om vegan te gaan? 

Om deze en andere genoemde redenen speelt veehouderij een belangrijke rol bij de opwarming van de aarde, verlies van biodiversiteit, verlies van natuur en bijzondere ecosystemen, evenals toenemende waterschaarste en waterverontreiniging. Maar is vegan gaan een oplossing?Onderzoekers schatten dat als iedereen vegan zou worden, we minder land nodig zouden hebben dan we momenteel gebruiken voor landbouw. Dan is het niet meer nodig om regenwouden te kappen en kunnen we zelfs stukken land teruggeven aan de natuur. Vegan worden is dus goed voor het milieu! Uiteraard zijn er andere factoren die milieuproblemen veroorzaken, maar als iedereen vegan zou worden, zou dat het grootste deel van het probleem oplossen.